‘‘Dit werk geeft mij ontzettend veel voldoening’

Buddie - Aline van der Meij:

Aangemaakt op: 10-12-2021
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
Dat mantelzorgen zwaar is, weet Buddie Aline van der Meij uit eigen ervaring. Ze zorgde een tijdje voor een zieke, dementerende oma. “Als mantelzorger moet je af en toe even kunnen opladen.”

Als activiteitenbegeleidster bij Herberg Welgelegen komt Aline veel mantelzorgers tegen. “Veel mantelzorgers zijn overbelast, want mantelzorgen is gewoon ontzettend zwaar. Het gaat 24/7 door, zeker als je partner ziek is. Toen ik hoorde over Herberg Thuis, was ik daarom direct enthousiast. Door mijn werk weet ik dat hier echt veel vraag naar is.”

Aline weet ook uit eigen ervaring hoe zwaar mantelzorgen kan zijn. De zieke oma van haar partner woonde namelijk tijdelijk bij haar in huis. “Haar bed stond in onze woonkamer. Omdat ze licht dementerend was, konden we haar eigenlijk geen moment alleen laten”, vertelt Aline. “Je bent dag en nacht aan het zorgen en dat is ontzettend intensief. Het is heel mooi om te doen, maar ook zwaar. Ik herinner me hoe fijn het was als de zorg voor oma een paar uurtjes werd overgenomen, maar die tijd vloog echt voorbij.”

Langer volhouden

Omdat Aline zelf ondervond hoe belangrijk het is om als mantelzorger even adem te kunnen komen, meldde zij zich aan als Buddie bij Herberg Thuis. “Als Buddie neem ik het werk van een mantelzorger een paar uurtjes over. Ik vind het belangrijk om mantelzorgers tot steun te zijn. Om hen een beetje te ontlasten, zodat ze het langer vol kunnen houden.”

Als Aline als Buddie bij iemand thuiskomt, tast ze eerst even af hoe het gaat. “We starten vaak met een kopje koffie of thee. De ene keer doen we een spelletje, de andere keer bekijken we samen een fotoboek. Of we trekken eropuit, drinken een kopje koffie buiten de deur, of we bezoeken een tuincentrum en nemen iets leuks mee voor thuis op de tafel. Er is altijd wel iets leuks te verzinnen.”In veilige handen

Voor mantelzorgers is het best een stap om de zorg voor een zieke ouder of partner uit handen te geven, weet Aline. “Alleen jij kent de persoon door en door. Je weet precies wat iemand nodig heeft en vindt eigenlijk dat jij het beste voor die ander kan zorgen. Daarom is het belangrijk dat er een klik is met de Buddie. Dat het vertrouwd voelt en dat je samen goed afstemt wat iemand nodig heeft. Pas als je weet dat je partner in veilige handen is, kun je met een gerust hart de deur uit.”
“Als mantelzorger moet je af en toe even kunnen opladen.”
Bij Herberg Thuis worden alle Buddies daarom gescreend en getraind. “Je hebt niet per se een diploma nodig om Buddie te worden”, vertelt Aline, “maar het is wel belangrijk dat je hart op de goede plaats zit. Dat je je goed kunt inleven in een ander en luistert naar wat iemand wil. Wat ik zelf zo prettig vind aan Herberg Thuis, is dat alle administratieve taken uit handen worden genomen. Zo kan ik al mijn aandacht richten op de persoon zelf.”

Echte aandacht

Nog meer pluspunten van Herberg Thuis, volgens Aline? “Het is kleinschalig, lokaal en niet ingewikkeld. Zelf word ik heel blij en gelukkig van dit werk. In deze tijd, waarin alles snel moet, is het bijzonder om een paar uur echt de tijd voor iemand te nemen. Dat geeft ontzettend veel voldoening.”

Ben je benieuwd of Aline iets voor jou kan betekenen? Bekijk hier haar profiel!

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd