Een Buddie, hoe werkt dat?

Even praktisch

Wat is een Buddie?

Een Buddie is een aanvullende mantelzorger. Een ondersteuner voor ondersteuners dus. Een Buddie neemt zorgtaken over, zodat je weer wat tijd voor andere dingen krijgt.

Vind jij het lastig om anderen te laten doen wat je (in jouw ogen) zelf hoort te doen? Bedenk dan dat niemand er iets aan heeft als jij overbelast raakt. Zorgen voor een ander betekent dus ook goed zorgen voor jezelf. En met een Buddie doe je allebei.

Samen wandelen met een Buddie - Ondersteuning aan huis van een Buddie via Herberg Thuis

Wat doet een Buddie?

Dat zit ‘m vooral in de ‘kleine’ dingen. De warme aandacht, het vriendelijke gebaar, er voor iemand zijn. De rest stem je onderling met je Buddie af. Om toch even een indruk te geven vind je hieronder een zorgwensenlijstje.

 • Boodschappen doen
 • Licht huishoudelijk werk zoals afwassen of stofzuigen
 • Lichte zorgtaken zoals hulp bij het opstaan en toiletbezoek
 • Een (verse) maaltijd koken
 • Een boek of krant voorlezen
 • Potje kaarten of een ander spel
 • Samen wandelen
 • Mee naar afspraken gaan

Wat kost een Buddie?

Ons uitgangspunt is betaalbare zorg voor iedereen. Daarom hanteren we een vast tarief, ongeacht wie de zorg geeft of ontvangt. Daarover zijn we ook graag transparant.

Het vaste tarief voor een Buddie bedraagt € 18,- per uur. Hiervan gaat € 12,50 netto naar de Buddie.

Een Buddie werkt volgens de Regeling Dienstverlening aan Huis. Hierdoor houdt de Buddie ook daadwerkelijk het grootste deel van zijn vergoeding netto over. Wel zo fijn!

Lees meer over de Regeling Dienstverlening aan Huis

Wordt een Buddie vergoed?

Herberg Thuis heeft geen contract met de zorgverzekeraars. De kosten voor een Buddie krijg je dus niet vergoed. Dat is een bewuste keuze. De procedures van de zorgverzekeraars zouden de inzet van onze Buddies een stuk ingewikkelder maken en vertragen. Nu kun je zelf je Buddie kiezen en flexibel inplannen. Hulp wanneer je wil, zonder procedures, contracten en formulieren. Wel zo prettig.

Niet vergoed, toch goedkoper uit

Nu denk je misschien dat je met een Buddie duurder uit bent. Maar, en nu wordt het interessant, omdat je de kosten voor een Buddie niet vergoed krijgt, krijg je ook geen rekening van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) voor de eigen bijdrage. Die eigen bijdrage kan soms oplopen tot wel een paar honderd euro per maand. Dat kan duur uitpakken.

Daarnaast kan je de kosten voor de Buddie in de meeste gevallen meenemen bij je jaarlijkse Belastingaangite. Zo krijg je een deel van de kosten terug. Dat is nog eens een meevaller!

Samengevat

Wel

 • Je betaalt een vast uurtarief van € 18.
 • Kosten kun je jaarlijks aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.
Niet
 • Kosten worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Maar er volgt ook geen rekening van het CAK voor de eigen bijdrage

Team

We kunnen ons voorstellen dat je nog met vragen zit over het boeken van een Buddie. Of dat je het fijn vind om eerst persoonlijk contact te hebben. Bel gewoon of laat je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op. Binnen 1 werkdag. Beloofd!