Blogs

We inspireren je graag met verhalen. Verhalen verteld door Buddies, mantelzorgers of collega's van Herberg Thuis. Raak geïnspireerd!

31-01-2024
Het is eigenlijk zo simpel, dat zorgcoördinator Ellie de Booij niet snapt waarom het er nog niet eerder was. Herberg Thuis: een lokaal platform waarop mantelzorgers laagdrempelig en flexibel wat extra hulp van een vertrouwde buddie kunnen inschakelen. “Ik weet dat onze buddies echt een stukje thuis brengen in het huis van een ander.”

20-09-2023
Samen een harinkje eten of een portie kibbeling delen. Even uitwaaien aan de boulevard, ofwel de wurft. Kaas halen op de markt van Rijnsburg, een kop koffie in de boekhandel aan het Hofplein. Bootjes kijken bij het pontje van Valkenburg of een wandelingetje door de Dorpsweide. Het kan weer, samen met een Buddie van Herberg Thuis!

20-07-2023
Waarom is het voor mantelzorgers zo moeilijk om een beetje extra hulp aan huis te krijgen, vroeg Martin Noort zich af. Het idee voor Herberg Thuis – een platform waarop mantelzorgers en buddies elkaar makkelijk kunnen vinden – was geboren. “Mantelzorgers staan 24 uur per dag aan. Dat houdt niemand vol.”

04-07-2023
Een aanvraag van een psycholoog. Een dame, begin 80. Ze woont nog zelfstandig, maar hulp is meer en meer nodig. Een Buddie? Ja, maar helaas, mevrouw voelt weerstand. Aan Herberg Thuis de vraag of we open staan voor gesprek.

04-07-2023
Net woonachtig in Valkenburg, na een verhuizing uit Leiden, loopt ze met haar hondje langs de Oude Rijn en kruist zo het pad met Herberg Welgelegen. Geen idee wat zich daarbinnen afspeelt, dus ze bezoekt de website en stuit daar op een oproep van Herberg Thuis, dan nog in de startblokken. Als ZZP-er adviseur,-onderzoeker werkt Nienke projectmatig en is zodoende flexibel. Bovendien, er is ruimte voor iets erbij en de verhuizing brengt de behoefte met zich mee om de mensen in haar omgeving te leren kennen. Niet heel veel later schuift ze aan voor een kennismakingsgesprek.

10-11-2022
Kunst plaatsen we graag op een voetstuk. Omdat het ons raakt. Omdat het ons aanzet tot verwondering. Bewondering. In al zijn kwetsbaarheid en in al zijn kracht beroert het ons, zet het ons aan en in beweging. Zij doen dat ook met ons. Hun waarden niet in geld uit te drukken. De indruk die zij op ons maken groot. Vandaag op 10 november, de Dag van de Mantelzorg daarom voor u op de sokkel, op een voetstuk geplaatst en loodrecht onder het licht gezet; de mantelzorgers van ons land.
Door: Christine van der Meij

28-10-2022
Aan de buitenkant zie je een vrolijke, jonge vrouw. Aan de binnenkant voelt het soms alsof ze levend in brand staat. Door een onzichtbare, chronische ziekte is Sylvana Achterberg (25) aan huis gekluisterd. Toch kijkt ze veel liever naar wat ze nog wél kan – ook al is dat achter een rollator.

27-10-2022
Een echtpaar, vermoed ik. De elektrische fiets aan de hand, sportief gekleed, zij de fietstassen, een rugzak voor hem. Ik zie ze op de rug. Hun aandacht getrokken door een groot wit bord met daarop in blauwe letters geschreven - Voetveer Valkenburg. Het is hun blik die de mijne heeft meegenomen, en ik lees het nu ook. Voor het eerst.

13-10-2022
Ik trok een streep: tot hier, nooit ga ik verder dan tot hier. Toen ik verderging trok ik een nieuwe streep, en nog een streep. De zon scheen en overal zag ik mensen, haastig en ernstig, en iedereen trok een streep, iedereen ging verder. - Toon Tellegen

30-09-2022
Dat mantelzorg zwaar kan zijn weet oud-mantelzorgster Mar als geen ander. In deze blog deelt zij haar ervaring als mantelzorger én geeft ze niet één, maarliefst vijf tips voor mantelzorgers.

30-09-2022
Kintsugi is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel zo bij aan de schoonheid van een voorwerp. En als je het resultaat ziet (zoek het maar eens op), dan begrijp je het meteen. De schoonheid. En wat een prachtige vondst. Hoe wat gebroken is zo weer wordt geheeld.

15-09-2022
De wilg is geknot. De wilg wiens langst gerekte takken het wateroppervlakte vluchtig raken. Waar de zon zo doorheen valt, dat het licht lijkt te worden uitgestrooid. Een boom die zich als een vorst poseert, waaronder je letterlijk schuilen kunt. De treurwilg.

08-09-2022
Het is Teus. Teus weet inmiddels dat het zee blauwe tuinhek een zetje nodig heeft voordat het meebeweegt en toegang biedt tot de voortuin. De bel indrukken hoeft niet, vanachter het raam wordt zijn opgestoken hand al beantwoord door Hans. Niet heel veel later schiet ook de voordeur open ‘koffie?!’

02-09-2022
Dat moment waarop die dikke winterjas eindelijk uit kan. Nog steeds beschut, maar zoveel lichter nu. Gewicht van je schouders, kraag niet langer opgezet, de rits wat open. Pas nu voel je hoe al dat warm, al dat dons, je toch wel wat zwaar om de schouders lag. Nu pas merk je het op. Het verschil.

De zomerjas.

07-06-2022
Als persoonlijk begeleider bij het Leger des Heils ziet Peter Hasselman uit Katwijk steeds meer eenzaamheid. Daarom zet hij graag Buddies van Herberg Thuis in. “Als Buddie voeg je veel meer toen dan je zelf denkt.”

14-04-2022
Gewoon een stukje gezelligheid brengen. Dat heeft Buddie Hesther (52) als doel. Bij Herberg Thuis kan ze eindelijk weer de aandacht geven die cliënten volgens haar verdienen. “Als ik dan die glimlach zie, ben ik zelf ook voldaan.”

14-03-2022
Natuurlijk zijn wij van Herberg Thuis enthousiast over Herberg Thuis. Daarover vertellen we graag, via onze mails, blogs en video’s. Toch houden we niet zo van opscheppen. Nou, daar denken onze gebruikers wel anders over. Lees zelf maar.

14-01-2022
‘Dit kan toch niet waar zijn?’, denkt Cees van der Meij als hij naar de ouderenzorg in Nederland kijkt. Je kan heel boos worden, óf je laat zien dat het anders kan. Cees kiest voor het tweede. Herberg Thuis is geboren. “Ik hoop dat we door Herberg Thuis weer meer zicht krijgen op elkaar.”

05-01-2022
Slechts een paar dagen na het kennismakingsgesprek met een mantelzorger en haar man, kan Arie Anne den Hertog (67) als Buddie aan de slag. “Dat is het voordeel van Herberg Thuis: als hulp direct nodig is, kan het echt snel geregeld zijn.”

21-12-2021
Door een psychose en een TIA verandert het leven van Theo en Janny voorgoed. Zij kan en wil hem geen moment uit het oog verliezen. Een Buddie van Herberg Thuis geeft Janny een stukje vrijheid. “Er gaat een wereld voor ons open.”

22-11-2021
Zorgzame handen, een luisterend oor en het hart op de goede plek. Dat heb je nodig om Buddie te worden bij Herberg Thuis. En oh ja: een goed doorlopen screening en cursus, een VOG en twee positieve referenties. Martin van der Vijver: “Zo zorgen we ervoor dat onze Buddies betrouwbaar zijn.”

01-11-2021
Dat mantelzorgen zwaar is, weet Buddie Aline van der Meij uit eigen ervaring. Ze zorgde een tijdje voor een zieke, dementerende oma. “Als mantelzorger moet je af en toe even kunnen opladen.”

11-10-2021
In Herberg Thuis kan sociaal ondernemer Martin van der Vijver (23) helemaal zijn ei kwijt. Zijn droom? Iedere mantelzorger die wel wat hulp kan gebruiken zo snel en gemakkelijk mogelijk helpen aan een fijne buddie. “We doen er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te maken.”