‘Herberg Thuis is een win-winsituatie’

Janny

Aangemaakt op: 20-12-2021
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
Door een psychose en een TIA verandert het leven van Theo en Janny voorgoed. Zij kan en wil hem geen moment uit het oog verliezen. Een Buddie van Herberg Thuis geeft Janny een stukje vrijheid. “Er gaat een wereld voor ons open.”

Theo’s leven wordt door elkaar geschud na een paar verdrietige gebeurtenissen in zijn familie, vertelt Janny aan de keukentafel. “Zijn ene broer brak zijn nek en overleed, een andere broer maakte er een eind aan, zijn zusje kreeg Parkinson en overleed niet lang daarna. Hij kon het niet goed verwerken.”

In 2018 krijgt Theo een psychose en een kleine TIA. “Hij was in de war. Je kon hem wel vragen stellen, maar je kreeg geen antwoord. En hij had last van geheugenverlies. Toen Theo werd opgenomen, bezocht ik hem twee keer per dag. Iedereen verklaarde me voor gek, maar als hij onrustig werd, kon ik hem helpen ontspannen.”

De dagbehandeling slaat niet goed aan bij Theo, vertelt Janny hoofdschuddend. “Alles gaat daar in groepsverband, maar Theo is introvert. In een groep gebeurt er gewoon niks met hem. Hij moest tekeningen inkleuren, maar zag er de lol niet van in. Toen we in de zomer twee weken met onze caravan gingen kamperen, bloeide hij helemaal op. Hij genoot van het groen en de waterhoentjes. Ik beloofde Theo dat hij niet meer terug hoefde naar die dagopvang.”Even ademhalen

Bij de dagbesteding van Herberg Welgelegen heeft Theo het wel naar zijn zin. Toch zoekt Janny nog iets aanvullends. “Theo kan écht niet alleen zijn. Dat betekent dat ik op de dagen dat Theo naar de Herberg gaat, maximaal een paar uurtjes mijn handen vrij heb. Als mantelzorger komt er zó veel op je af. Dan is het heerlijk om de zorg af en toe even los te kunnen laten. Om gewoon iets voor jezelf te doen. Dan kan ik even ademhalen.”
“Er gaat een wereld voor ons open.”
Als Janny hoort over de Buddies van Herberg Thuis – die mantelzorgers een paar uurtjes ‘ontzorgen’ aan huis – is ze daarom direct enthousiast. “Er gaat een wereld voor mij én voor Theo open. Normaal gesproken ben ik de verzorgende. Wanneer er een Buddie binnenkomt, is Theo ineens de verzorgende. Dan wordt hij heel gastvrij en zet hij koffie. Dat is zó leuk om te zien. Er is echt een klik tussen Theo en de Buddie en ik weet dat hij in goede handen is, dus ga ik met een gerust hart de deur uit. Waarom zou ik me druk maken?”

Stop zeggen

Dankzij Herberg Thuis heeft Janny de vrijheid om de cursus ‘Positief leven’ te volgen. “Mijn hele leven zorg ik al voor anderen. Eindelijk leer ik om ook eens aan mezelf te denken. Om ‘stop’ te zeggen en om hulp te vragen het te veel wordt. Ik word ouder en loop zelf ook tegen steeds meer beperkingen aan.”

Ook nu de cursus voorbij is, blijft de hulp van een Buddie welkom. “Zodat ik heerlijk even kan wandelen. Daar geniet ik zo ontzettend van! Of gewoon even relaxed mijn boodschappen kan doen. Ook wil ik nog graag een computercursus doen. Want ook dat werk komt nu op mijn schouders terecht. Theo vindt het fijn als er een Buddie komt. Dan heeft hij ook weer eens andere gesprekken. Het is echt een win-winsituatie.”

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd