‘Er was direct een klik’

Buddie Arie Anne:

Aangemaakt op: 03-01-2022
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
Slechts een paar dagen na het kennismakingsgesprek met een mantelzorger en haar man, kan Arie Anne den Hertog (67) als Buddie aan de slag. “Dat is het voordeel van Herberg Thuis: als hulp direct nodig is, kan het echt snel geregeld zijn.”

Ruim veertig jaar lang werkt Arie Anne den Hertog (67) als ‘consulent inkomen’ bij de gemeentelijke sociale dienst. “Je wist nooit wie er in de spreekkamer kwam zitten en wat de dag zou brengen”, vertelt hij met een grijns. “Het contact met mensen vond ik erg leuk. En juist ook het onverwachtse. Want elk verhaal is uniek. Soms was het een puzzel. Ik leerde al snel om mijn werk niet mee naar huis te nemen. Thuis erover piekeren heeft geen zin.”

Nu hij met pensioen is, ziet de agenda van Arie Anne er compleet anders uit. “Ineens heb je geen collega’s en vergaderingen meer. Dat was in het begin wel even wennen. Via mijn schoonzoon, die bij Herberg Welgelegen werkt, hoorde ik over Herberg Thuis. Misschien is het wel wat voor jou, opperde hij. Het leek me mooi om iets voor mantelzorgers te betekenen, omdat ik weet hoe belangrijk het voor hen is om tijd voor zichzelf te hebben.”

Arie Anne doelt op de periode waarin hij voor zijn moeder zorgde. “Ik kom uit een groot gezin, dus we deelden de zorg als broers en zussen”, legt hij uit. “Dan besef je wel, als je dat iedere dag alleen zou moeten doen, hoe zwaar dat is. Ik zie het nu ook bij mijn vrouw, die mantelzorger is voor mijn schoonmoeder. Zij is daar al best druk mee. Laat staan als je iemand in huis hebt waar je non-stop voor zorgt. Dan heb je nooit en moment van rust.”

Direct een klik

Bij Herberg Thuis kan het snel gaan, vertelt Arie Anne. “Na een soort sollicitatiegesprek, volgde ik de Buddie Academy, waarna ik een certificaat kreeg. Vervolgens konden mantelzorgers mij via de website van Herberg Thuis vinden. Kort daarop werd ik gevraagd voor een kennismakingsgesprek bij een mantelzorger en haar man thuis. Er was direct een klik. Dat was erg leuk. We spraken met elkaar af wanneer ik zou komen en hoe lang. Een paar dagen later startte ik al.”

Dat is volgens Arie Anne gelijk ook een van de grote voordelen van Herberg Thuis. “Er komt geen overheidsinstelling aan te pas, waar je eerst een aanvraag moet indienen en moet wachten op goedkeuring. Herberg Thuis is de bemiddelaar, maar verder maak je gewoon als mensen onderling afspraken met elkaar. Als hulp direct nodig is, kan het echt snel geregeld zijn. Ik denk dat dat wel een voordeel is.”



Betaalde service

Ook het feit dat Herberg Thuis een betaalde service is, noemt Arie Anne een pluspunt. “Omdat je toch bepaalde eisen kunt stellen aan elkaar”, legt hij uit. “Over de dagen en tijden, maar ook over de activiteiten die je met elkaar onderneemt. Als een van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, kun je elkaar daarop aanspreken. Het is niet de bedoeling dat ik zomaar een kwartier later kom, of dat de mantelzorger zomaar een halfuur later thuiskomt. Ook het lokale karakter is prettig. Het maakt dat je achtergronden en verhalen wat beter kunt begrijpen.”
"Als hulp direct nodig is, kan het echt snel geregeld zijn."
Wat Herberg Thuis Arie Anne brengt? “Toch een stuk voldoening”, antwoordt hij na een korte pauze. “Ik wil graag dienstbaar zijn aan mensen. Nou, dat kan bij Herberg Thuis op een ongedwongen manier. Ik vind het zelf ook gewoon heel leuk om bij de zorgvrager te zijn. Hij vindt het prettig om gewoon samen thee te drinken en te spreken over dingen die in de politiek of de maatschappij spelen. Of we praten over vroeger, uit wat voor gezinnen we komen of wat we hebben meegemaakt. Dan vliegt de tijd voorbij, hoor.”

Zelf loopt hij tevreden de deur weer uit als hij ziet dat de zorgvrager én mantelzorger tevreden zijn. “Als ik zie dat niet alleen hij heeft genoten van mijn bezoek, maar ook zijn vrouw heeft genoten van de tijd voor zichzelf, dan ga ik heel tevreden naar huis. Volgende week weer!”

Vergeet jezelf niet

Arie Anne begrijpt dat het niet niks is; de zorg voor je geliefde uit handen geven aan een Buddie. “Jij doet het al zo lang; jij weet het beste hoe het moet. Maar je moet jezelf niet vergeten, anders houd je het niet vol. Ga gewoon eens dat kennismakingsgesprek aan. Dan merk je vanzelf dat Buddies dit werk vanuit hun hart doen. En dat Herberg Thuis niet zomaar iemand op je afstuurt. Ik hoop dat de ervaring dan vanzelf mag leren: Het is goed dat ik dit doe. Misschien had ik dit wel eerder moeten doen.”

Ben jij mantelzorger en zoek je ondersteuning? Hier vind je een overzicht van onze Buddies, of neem contact met ons op. Wil jij Buddie worden? Op dit moment is er een wachtlijst. Meld je hier aan voor de wachtlijst!

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd