Praetje op de Wurft

Een blog uit de praktijk

Door Christine van der Meij
Aangemaakt 20-09-2023
Laatst gewijzigd 13-06-2024
Samen een harinkje eten of een portie kibbeling delen. Even uitwaaien aan de boulevard, ofwel de wurft. Kaas halen op de markt van Rijnsburg, een kop koffie in de boekhandel aan het Hofplein. Bootjes kijken bij het pontje van Valkenburg of een wandelingetje door de Dorpsweide. Het kan weer, samen met een Buddie van Herberg Thuis!

Het meest unieke is het meest universele
De Buddies van Herberg Thuis zijn er om mantelzorgers te ondersteunen. Ze komen thuis. Geven weer wat lucht en ruimte voor de leuke dingen. Want mantelzorg is zwaar. Met hoeveel liefde ook gegeven. En daar stapt Herberg Thuis graag in. Met een Buddie. Samen kan er dan weer zoveel meer!

Maar durf maar eens te vragen. Dat is best heel moeilijk. Iemand toelaten in huis.

De hulpvraag is vaak duidelijk, maar de twijfel blijft ook. “Vader vraagt vast teveel zorg. Moeder is heel specifiek en eenkennig in de omgang met vreemden. Nee, zo n Buddie zal vast wel denken, ..”

Ons antwoord? We komen als mensen meer overeen dan dat we verschillen. Maar als je wereldje kleiner wordt, dan valt dat soms buiten het zicht. Of je hebt het er niet over, uit schaamte of ongemak, en mist zo de verhalen van gelijkgestemden.

Er is juist zoveel herkenning!

Onze ervaring is in ieder geval dat veel van wat we tegenkomen helemaal niet zo specifiek, moeilijk of teveel is voor de Buddies van Herberg Thuis. Er is juist heel veel herkenning en gedeelde zorg.

Toch, mensen houden het onbewust vaak ook nog liever even buiten de deur, aldus betrokken case managers. Of werpen de financiële bijdrage op als obstakel. Begrijpelijk, het is echt een stap. En als je dan toch nog een drempel kunt opwerpen, is dat wel verleidelijk. En menselijk. En dat vinden wij natuurlijk ontzettend jammer. Want de praktijk geeft ons zoveel mooie verhalen terug!

“Dat de Buddie betaald wordt voor zijn of haar inzet heeft juist zijn voordelen. Het houdt de relatie helder en bij ziekte is er vervanging. Bovendien, de betaling is simpel geregeld en geautomatiseerd, ook daar is aan gedacht.” [ mantelzorger ]Stonden we opeens samen voor de kledingkast

Zo’n verhaal dat we terug krijgen van één van onze Buddies. Samen met mevrouw de kledingkast opruimen. Klinkt als iets kleins en misschien wel niet zo’n fijne klus. Maar niets is minder waar. Deuren open, alle kleding op het bed, een lapje over de planken, dat ruimt niet alleen de kast op, maar ook het hoofd. En wat te denken van de herinneringen. Kledingstukken met een verhaal, - de seizoenen die langs komen en tot herinneringen leiden. Een gesprek dat zo ontstaat naast het doen van een alledaagse klus, zo n beetje als tijdens de afwas. Tussendoor samen een kopje thee en na afloop de een prachtig opgeruimde kast. En nog meer dan dat, een fijne middag. Geprikkeld en voldaan!
Ik stap op de fiets. Ben ik er over tien minuten!
Onze Buddies komen van het dorp, en dat heeft zijn meerwaarde. Zo woont één van onze Buddies op nog geen 90 meter afstand van zijn cliënt. Het maakt dat afspraken sneller gewijzigd kunnen worden.

Kink in de kabel?

“Kink in de kabel? Geen nood, stap ik wat eerder op de fiets en ben ik er met tien minuten! En daarbuiten, je deelt samen in de gewoontes van het dorp. Je spreekt als ware hetzelfde dialect.” (Buddie X)

Weer gezien en gehoord worden.
Na zo’n maand of twee na de start nemen we contact op. Vragen we na hoe het gaat. Zo fijn dan te horen hoezeer de mensen geholpen zijn! Natuurlijk, soms lukt het niet. Is andere hulp noodzakelijk. Ook daarvoor zijn onze Buddies getraind. Ze weten van het bestaan van de verschillende loketten, als thuiszorg, maatschappelijk werk etc. Dan signaleren we dát en betrekken we de daarin de desbetreffende casemanager.

De kern én de kracht van onze Buddies? Een luisterend oor, ook voor mantelzorgers, En een maatje voor partner, vader of moeder. Zodat het gewoon weer kan. Naar de markt of een praetje op de wurft!

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd