Dit is mantelzorg

Gastcolumn

Aangemaakt op: 16-08-2022
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
Dat mantelzorg zwaar kan zijn weet oud-mantelzorgster Mar als geen ander. In deze blog deelt zij haar ervaring als mantelzorger én geeft ze niet één, maarliefst vijf tips voor mantelzorgers.

Dit is mantelzorg. Er onvoorwaardelijk zijn voor die naaste. De moed hebben om jezelf op de laatste plaats te zetten. De moed hebben niet 100 procent van jezelf, maar 150 procent en soms zelfs 200 procent te geven. Dag in dag uit. Week in week uit. Jaar in jaar uit …

Soms, zoals in mijn geval, twee gezinnen draaien. Soms niet op vakantie kunnen. Soms niet de leuke dingen kunnen doen, die je zo graag doet. Dus mantelzorgen is geen gewone zorg. Maar 24 uur aanstaan. Hoe belangrijk is het dan dat je soms even ontlast wordt? Het belangrijkste!

Tips voor jou als mantelzorger

Mijn tips voor jou als mantelzorger? Probeer mensen in de omgeving van jouw naaste, te motiveren om iets te doen, hoe klein ook. Ga en blijf in gesprek met verdere naasten over de situatie waar je je in bevindt. Delen is helen. Samen sterker dan alleen. Zorg verder goed voor jezelf. Zorg goed voor je lijf, maar bovenal voor je geest. Minstens zo belangrijk.

Probeer ondanks de ellende, ook de mooie momenten te blijven zien. De humor, want een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Probeer begrip te blijven hebben voor de naaste die je verzorgd. En soms valt dat in het geheel niet mee. We zijn allemaal mens. En we hebben ook allemaal een kort lontje op z’n tijd. Leg uit aan de naaste dat je even je dag niet had.Kweek wederzijds begrip

Kweek wederzijds begrip. Soms is dat niet mogelijk, weet ik ook alles van. Maar zoals het gezegde luid ‘wat U niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet’.
Probeer mensen in de omgeving van jouw naaste, te motiveren om iets te doen, hoe klein ook.
Herken overbelasting bij jezelf. Dat is bij iedereen anders. Maar vraag hulp, als het even teveel wordt. Het is geen zwakte, het is juist een kracht. Dat je erkent, dat je het alleen niet allemaal red.

Mijn weg

Heel veel kracht voor eenieder, die hier mee te maken heeft. Ik heb zelf gekozen voor samen met onze lieve Heer. Hij begrijpt zonder woorden. Is er altijd, al denk je soms van niet. Maar dan openbaart hij zich in de mensen om je heen. Of hij brengt mensen op je pad, die iets voor je kunnen betekenen. Heel veel liefs van Mar, oud-mantelzorger.

Geen mantelzorg is je te veel. Maar dat wordt het soms wel. Dan zijn er gelukkig Buddies die bijspringen. Voor een keertje of wat vaker.

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd