‘Wij geloven in jou als mens, niet in jouw papiertjes’

Herberg Thuis:

Aangemaakt op: 10-12-2021
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
Zorgzame handen, een luisterend oor en het hart op de goede plek. Dat heb je nodig om Buddie te worden bij Herberg Thuis. En oh ja: een goed doorlopen screening en cursus, een VOG en twee positieve referenties. Martin van der Vijver: “Zo zorgen we ervoor dat onze Buddies betrouwbaar zijn.”

Het regende aanmeldingen toen Herberg Thuis de oproep ‘Buddies gezocht’ deed. Uit heel Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en omstreken meldden zich enthousiaste, zorgzame types die het wel zien zitten om mantelzorgers uit hun buurt af en toe te ontlasten.

Mensen die Buddie willen worden, zijn vaak mensen met een heel groot hart voor anderen, weet projectleider Martin van der Vijver. “Het zijn vaak ook mensen die stevig in hun schoenen staan. Soms hebben ze al jarenlang gezorgd voor een ander. Ze hebben de nodige kennis en ervaring, maar zodra ze ergens gaan solliciteren, hebben ze een ellenlang cv nodig.”

Onschatbare waarde

Bij Herberg Thuis is dat anders. “Wij geloven heel sterk in jou als mens. Dat je als mens van waarde bent en betekenis hebt, en dat dat zich uit in wie jij bent. Als er zo veel vertrouwen in jou wordt gelegd als mens, in plaats van in jouw papiertje, is dat van onschatbare waarde.”

Natuurlijk word je niet zomaar Buddie bij Herberg Thuis. “Omdat betrouwbaarheid in de zorg ontzettend belangrijk is, moet je wel aan een aantal eisen voldoen”, legt Martin uit. “Buddies worden gescreend, volgen een tweedaagse cursus op onze Buddie Acadamy, leveren een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en twee referenties aan. Dit zijn twee naasten die wij bellen om te vragen: ‘Vind jij ook dat deze persoon Buddie kan worden?’ De reacties vermelden we op het platform.”



Vragen over vroeger

Om de zorg van mantelzorgers tijdelijk over te nemen is wat levenswijsheid wel fijn, vult initiator Martin Noort aan. “Maar juist ook het sociale aspect is belangrijk. Dat je het leuk vindt om een praatje te maken met mensen, om te vragen over vroeger, om op een foto te wijzen en op basis daarvan een gesprek te openen.”
‘Wij geloven dat je als mens van waarde kunt zijn door wie jij bent’
Zorgcoördinator Ellie de Booij let bij het screenen van kandidaten vooral op de motivatie om Buddie te worden. “Als ik vraag wat Buddies denken te brengen bij mensen, krijgen we heel vaak een antwoord in de richting van: ‘Het maakt mij niet uit, wat de mantelzorger wil’. Dan staat de streep al gelijk een stukje verder. Want het gaat er niet om wat wij leuk vinden of wat wij willen geven, maar om wat de mantelzorger en de persoon die de zorg nodig heeft vragen. En of je dát kan brengen.”

Het gaat om dé glimlach

Volgens Martin Noort heeft Herberg Thuis uiteindelijk maar één regel: “Als de mantelzorger thuiskomt en ziet dat meneer of mevrouw een glimlach op zijn gezicht heeft en beseft: Ik kan met een gerust hart de deur uitgaan; dan heeft de Buddie het goed gedaan.



Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd