‘Herberg Thuis is uniek, omdat het zo gewoon is’

Zorgcoördinator Ellie de Booij over Herberg Thuis:

Aangemaakt op: 10-12-2021
Laatst gewijzigd op: 31-01-2024
Het is eigenlijk zo simpel, dat zorgcoördinator Ellie de Booij niet snapt waarom het er nog niet eerder was. Herberg Thuis: een lokaal platform waarop mantelzorgers laagdrempelig en flexibel wat extra hulp van een vertrouwde buddie kunnen inschakelen. “Ik weet dat onze buddies echt een stukje thuis brengen in het huis van een ander.”

Als zorgcoördinator bij Herberg Welgelegen ziet Ellie de Booij hoe mantelzorgers zich in duizend bochten wringen om voor hun partner of ouder te blijven zorgen. “Ze geven met liefde alles van zichzelf en rekken hun grenzen steeds verder op. Ik hoor verhalen van partners die geen privé meer hebben, omdat hun afspraken buitenshuis het eerste is wat ze wegstrepen. Of kinderen die zelf een drukke baan en eigen gezin hebben en op afstand wonen, die nooit het idee hebben dat ze het goed genoeg doen.”

Bijna dagelijks hoort Ellie verhalen van mantelzorgers die het gewoon niet meer rond krijgen. “Mantelzorgers maken zich grote zorgen: Wat gebeurt er als ik straks die deur dichtdoe en mijn vader of moeder blijft alleen achter? Gaat dat eten wel goed? Natuurlijk komt de Thuiszorg, maar ook die gaat weer weg. Er zitten 24 uren in een dag. Daarvan slaap je er een aantal, maar dan blijven er nog een heleboel stille momenten over.”

Lange wachtlijst

Als mantelzorgers al hulp durven vragen, lopen ze tegen de muren van een ingewikkeld zorgsysteem aan. Een systeem vol tijdrovende procedures en contracten. “Ook bij ons op Herberg Welgelegen is de wachtlijst voor dagbesteding lang. Ik vind het heel moeilijk om mensen teleur te stellen en te zeggen: U mag komen kijken, maar ik weet niet wanneer u aan de beurt bent. Lange tijd kon ik niets anders doen, behalve luisteren en advies geven. Dat is heel frustrerend. Wat zou ik in de tussentijd al graag iets voor die mensen willen betekenen.”

Daarom is ze zo ontzettend blij met Herberg Thuis. “Ik kan tegen mantelzorgers zeggen: het is er, er is een platform. Ik kan u nog niet helpen met de dagopvang, maar misschien kunt u bij Herberg Thuis een Buddie vinden die in de tussentijd de zorg kan verlichten. Zo hebben we mantelzorgers iets extra’s te bieden.”



Zelf iemand kiezen

De kracht van Herberg Thuis zit volgens Ellie in de gewoonheid. “Dit is toch wat je allemaal wilt en nodig hebt op het moment dat je zó veel zorg moet dragen dat je het niet meer alleen redt, en je het niet wéér aan je buurvrouw of kinderen wil vragen. Dat je op zo’n laagdrempelige manier zelf iemand kan kiezen, die het leuk vindt om voor iemand anders te zorgen, is prachtig. En dat je dan zelf mag beslissen wanneer iemand mag komen, om vervolgens met een gerust hart weg te kunnen gaan.”
"De kracht van Herberg Thuis zit in de gewoonheid"
Dat laatste is volgens Ellie allesbehalve vanzelfsprekend. “Mantelzorgers zijn ontzettend zorgzame en loyale mensen, die zelf het allerbeste weten hoe hun naaste het wil. Aan een oogopslag hebben ze vaak al genoeg. Om dat uit handen te geven aan een ‘vreemde’, is heel lastig voor mantelzorgers. Daarom is de klik tussen een mantelzorger en de buddie heel belangrijk. Als er geen vertrouwen is, kan de buddie zijn of haar werk niet goed doen en kan de mantelzorger niet genieten van die paar uurtjes buiten de deur.”

Verlengde van thuis

Als coördinator houdt Ellie zich bezig met het screenen en trainen van de buddies en begeleiden van mantelzorgers en zorgvragers, en is ze sparringpartner waar nodig. “Tijdens het screenen van de buddies kwam vaak de vraag naar voren: ‘Wat denk jij bij iemand te kunnen brengen?’ Dan hoorden we vaak een antwoord als ‘Dat maakt me niet uit, wat de mantelzorger maar wil.’ Het gaat niet om jezelf, maar het gaat erom dat je kunt brengen wat de mantelzorger vraagt. Op die manier is Herberg Thuis echt het verlengde van thuis. Zo hoop ik dat onze buddies echt een stukje thuis brengen in het huis van een ander.”



Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd