‘Mantelzorgers kunnen niet wachten’

Martin Noort over Herberg Thuis:

Aangemaakt op: 10-12-2021
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
Waarom is het voor mantelzorgers zo moeilijk om een beetje extra hulp aan huis te krijgen, vroeg Martin Noort zich af. Het idee voor Herberg Thuis – een platform waarop mantelzorgers en buddies elkaar makkelijk kunnen vinden – was geboren. “Mantelzorgers staan 24 uur per dag aan. Dat houdt niemand vol.”

In de 6,5 jaar dat hij verantwoordelijk is voor Herberg Welgelegen, waar zorg en horeca op een unieke manier hand in hand gaan, heeft hij heel wat mantelzorgers gesproken.

“Een groot deel van de mensen die bij ons op de dagbesteding komen, heeft Alzheimer. Als mantelzorger kom je op een bepaald moment op het punt dat je je partner niet meer uit het oog kunt verliezen. Dat betekent dat je 24 uur per dag aanstaat. Dat houdt niemand vol.”

Bos aan formulieren

Vaak is een verzorgingstehuis nog een stap te ver, terwijl de wachtlijsten voor dagbesteding eindeloos zijn. Zo ook bij Herberg Welgelegen. “Een mantelzorger die een beetje extra ondersteuning aan huis wil regelen, moet zich eerst door een bos aan regeltjes en formulieren worstelen”, weet Martin. “Terwijl we ouderen, die de samenleving zó lang hebben gediend, toch juist in de watten zouden moeten leggen.”

Tijdens een maandelijks koffiemoment dagdroomt Martin samen met Cees van der Meij, die achter de schermen verantwoordelijk is voor de Herberg, over een betere wereld. “Zou het niet tof zijn, fantaseerden wij, als er gewoon héél laagdrempelig en simpel een aanvullende dienst vanuit Herberg Welgelegen zou komen, die mantelzorgers een stukje ontzorgt. Met dezelfde spirit en hetzelfde ideaal.”



App voor babysitters

Op dat moment stuit Martin op een app voor babysitters, die jonge gezinnen helpt om op een laagdrempelige en flexibele manier een vertrouwde oppas te regelen. “Waarom niet die bestaande technologie gebruiken, om mensen die extra zorg zoeken te koppelen aan mensen die graag voor anderen willen zorgen? Zo is Herberg Thuis geboren.”
‘Thuiszorg heeft geen tijd voor dat kopje koffie; geweldig als er een club is die juist dat organiseert’
Het idee is simpel, legt Martin uit. “Wij belasten de mantelzorger niet met ingewikkelde formulieren. Als mantelzorger kies je zelf een buddie uit, die door Herberg Thuis is gescreend en getraind. Als het tijdens de kennismaking klikt, bepaal je zelf wanneer en hoe lang de buddie aan huis komt om de zorg over nemen. Op de manier waarop jouw vader, moeder of partner dat het liefste wil. Zodat je zelf even op adem kunt komen, kunt gaan fietsen, zingen bij een koor, of dat wat het leven de moeite waard maakt. Ondertussen regelen wij alle administratieve zaken.”

Martin weet dat veel mantelzorgers het lastig vinden om de zorg voor hun zieke partner of ouder uit handen te geven. “Dat vinden we aan de ene kant een mooie eigenschap, want daar spreekt compassie, liefde en zorg uit. Tegelijkertijd moeten we allemaal weleens de zorg uit handen geven, als we bijvoorbeeld een been breken. We zien dat het een proces is, waarbij je stap voor stap een beetje durft los te laten.”

Tijd voor koffie

De eerste reacties op Herberg Thuis zijn boven verwachting positief, zegt Martin hoopvol. “Ondanks de krappe arbeidsmarkt kregen we direct vijftig aanmeldingen van enthousiaste Buddies. Inmiddels staan 28 Buddies op het platform klaar om bij te springen. Zorgprofessionals en casemanagers reageren: ‘Hier is echt behoefte aan’. Thuiszorg heeft geen tijd voor dat kopje koffie; geweldig als er een club is die juist dat organiseert. Ook de mantelzorgers die ik ken vanuit Herberg Welgelegen kunnen niet wachten.”

Herberg Thuis gelooft in de kracht van lokaal voor lokaal. “Daarom begonnen we gewoon met Herberg Thuis in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Mensen uit andere dorpen weten Herberg Thuis inmiddels ook te vinden. Het is natuurlijk mooi als het bereik straks groter is, maar onze droom begint bij die ene cliënt en die ene mantelzorger die zeggen: Wat ben ik blij dat Herberg Thuis er was en dat die buddie kwam. Dat zorgde ervoor dat ik het volhield.”

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd