Beweging op het tuinpad

Mantelzorg Column

Aangemaakt op: 16-08-2022
Laatst gewijzigd op: 16-08-2022
Het is Teus. Teus weet inmiddels dat het zee blauwe tuinhek een zetje nodig heeft voordat het meebeweegt en toegang biedt tot de voortuin. De bel indrukken hoeft niet, vanachter het raam wordt zijn opgestoken hand al beantwoord door Hans. Niet heel veel later schiet ook de voordeur open ‘koffie?!’

Teus is 69 jaar en Buddie. Ofwel maatje. Maatje van Hans dus. En het beeld dat ik me hierboven van hem eigen maak is dat wat ik opmaak uit de verhalen van de Buddies zelf.

‘Dat mijn cliënt me vertelde dat hij er een vriend bij heeft, het geeft me de voldoening waar ik op hoopte toen ik er voor koos dit werk te gaan doen.’

Van mijn vader

Van mijn vader hoeft het niet. Ze redden het nog wel samen. Mijn moeder twijfelt. We horen het vaak wanneer het idee voor een Buddie wordt geopperd.

Maar de Buddie is er niet zozeer om zorg te leveren. Hij komt aan huis om iets te be - zorgen. Als een vriend. Iemand die een beetje bij het huis mag gaan horen. Die past op de bank, die de vrijheid neemt om het tweede kopje koffie zelf te pakken en in te schenken. Die er voor je is wanneer jij hem nodig hebt. Waar zo een wederzijds geluk in schuilt.Buddie Teus bijvoorbeeld.

Teus komt van het dorp, heeft een luisterend oor, kookt een heerlijke stamppot en is ook nog eens goed in klaverjassen. Bovendien is hij graag betekenisvol voor de ander, dat geeft ook hem voldoening en iets om in de ochtend voor op te staan. In beweging.
Het dorp, een kroeg, een juffrouw op de fiets (zoals Wim Sonneveld zong)
Samen eropuit. Het zogenaamde loopje door het dorp en ‘langs de kroeg’. Een harinkje happen aan de boulevard. Naar de markt of gewoon thuis een kop koffie.

Thuis, een Herberg

We hebben allemaal weleens dat extra zetje nodig. Een beetje hulp om mee te blijven bewegen met het leven om ons heen. Het tuinpad af en op naar zee. Met Teus bijvoorbeeld, want tussen hem en Hans loopt het inmiddels gesmeerd. (Net als het tuinhek trouwens).

Geen mantelzorg is je te veel. Maar dat wordt het soms wel. Dan zijn er gelukkig Buddies die bijspringen. Voor een keertje of wat vaker. Ben je benieuwd of Herberg Thuis iets voor jou kan betekenen? Ontdek hier welke Buddies in jouw omgeving klaarstaan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd