Mantelzorg:

Wat is het en waarom is het belangrijk?

Aangemaakt op: 10-04-2024
Laatst gewijzigd op: 10-04-2024
Mantelzorg is een term die we steeds vaker horen, maar wat houdt het eigenlijk precies in? Mantelzorg is de onbetaalde zorg die wordt verleend aan een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon in de directe omgeving. Dit kan een familielid, vriend of buur zijn. Mantelzorgers bieden hulp bij dagelijkse activiteiten zoals wassen, aankleden, eten en medicatie innemen. Maar ook emotionele steun en begeleiding behoren tot de taken van een mantelzorger.

Deze vorm van zorg is van onschatbare waarde in onze Katwijkse samenleving. Mantelzorgers dragen namelijk bij aan het welzijn en de kwaliteit van leven van de persoon voor wie ze zorgen. Ze bieden ondersteuning die vaak niet door professionele zorgverleners kan worden vervangen.

Bovendien verlenen mantelzorgers deze zorg vaak uit liefde en betrokkenheid, zonder daarvoor een financiële vergoeding te ontvangen. Wel kunnen zij de Blijk van Waardering van €100,- ontvangen van de Gemeente Katwijk.

Niet altijd gemakkelijk

Het is belangrijk om te erkennen dat mantelzorg niet altijd gemakkelijk is. Het kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Veel mantelzorgers die wij spreken geven aan dat het zorgen voor de naaste, in combinatie met werk, een gezin en een eigen leven zwaar is. Het voelt alsof ze vele ballen tegelijk hoog moeten houden.

Hierdoor ervaren mantelzorgers vaak stress, vermoeidheid en het gevoel van overbelasting. Ze moeten balanceren tussen de zorg voor hun naaste en hun eigen werk, gezin en verplichtingen. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie.



Ondersteuning gebruiken

Daarom is het cruciaal dat mantelzorgers de ondersteuning krijgen die ze verdienen. De Gemeente Katwijk en allerlei organisaties zetten zich hiervoor in. Zo kan je via Mantelzorg Katwijk gebruik maken van een Buddie van Herberg Thuis. Je kan fietsen met een Fietsmaatje van Stichting Fietsmaatjes . Daarnaast kan je de naastentraining volgen, zo leer je om te gaan met dementie. Of je kunt samen met je partner meedoen aan de cursusweek Beter Thuis met Dementie.. Een vijfdaagse cursusweek over omgaan met dementie. En heb je al gedacht aan maaltijden laten bezorgen door een Thuiskok van Stichting Thuisgekookt?
Zorgen voor jezelf is cruciaal in het zorgen voor een ander
Ook biedt de Gemeente Katwijk respijtzorg aan. Waarbij een professionele zorgverlener de zorg tijdelijk overneemt zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Wat het beste bij jou past is altijd maatwerk. Het Welzijnskwartier helpt je hier graag mee verder.

Mantelzorg is onmisbaar!

Kortom, mantelzorg is een onmisbare pijler in onze samenleving. Het is een uiting van solidariteit, liefde en zorgzaamheid. Het is van essentieel belang dat mantelzorgers de erkenning, waardering en ondersteuning krijgen die ze verdienen, zodat zij hun belangrijke rol kunnen blijven vervullen en de kwaliteit van leven van zowel de zorgbehoevende persoon als henzelf kunnen waarborgen.



Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd