‘Als Buddie kan ik er 100 procent zijn’

Buddie Hesther:

Door Charlotte van Egmond
Aangemaakt 10-12-2021
Laatst gewijzigd 13-06-2024
Gewoon een stukje gezelligheid brengen. Dat heeft Buddie Hesther (52) als doel. Bij Herberg Thuis kan ze eindelijk weer de aandacht geven die cliënten volgens haar verdienen. “Als ik dan die glimlach zie, ben ik zelf ook voldaan.”

Zorgen zit in haar aard. Al op zestienjarige leeftijd is Hesther te vinden tussen de ouderen. “Ik had een bijbaantje in de keuken van een verzorgingstehuis, maar al snel was ik ook bij de receptie, in de linnenkamer en in het winkeltje te vinden. Ouderen hebben al een heel leven achter de rug. Ze zijn soms kwetsbaar, maar hebben vaak ook heel wat te vertellen. Dat vind ik interessant.”

Hesther volgt de opleiding tot ‘Alround verzorgende’, werkt afwisselend in de ouderenzorg en particuliere thuiszorg. “Beetje bij beetje zag ik de zorg veranderen. Waar ik de zorg voor in ging, verdween langzamerhand. Dat beetje aandacht voor patiënten. Een stukje wandelen of iemands nagels verzorgen, dat was er niet meer bij. Het was letterlijk: wassen, aankleden, medicijnen, en door. Als iemand verdriet had, mocht je dat eigenlijk niet zien, want je moest de rest van de gang nog af.”

Rennen en vliegen

Dit ga ik niet volhouden tot mijn 67e, beseft Hesther. Ze begint voor zichzelf als pedicure. “Ik kwam voornamelijk bij ouderen over de vloer. Eindelijk had ik weer tijd voor een praatje of klusje. Toen we drie jaar geleden van Leiden naar Katwijk verhuisden, stopte ik. Omdat mijn man en ik minimalistisch leven, hoef ik niet per se te werken. Ik wilde niet meer rennen en vliegen. Maar als ik iets leuks zou tegenkomen, zou ik het aanpakken, beloofde ik mezelf.”

Dan stuit Hesther op een advertentie van Herberg Thuis. “Dit was precies wat ik zocht. Een stukje zorg en aandacht voor mensen. Ik reageerde direct en werd uitgenodigd op gesprek. Het klikte. Als snel na het volgen van de Buddy Acadamy had ik mijn eerste kennismakingsgesprek met een cliënt en haar dochter. Ook daar klikte het en kon ik aan de slag.”Extra aandacht

Op Facebook zoekt Hesther naar activiteiten om samen met haar cliënt te doen. “Mevrouw is dementerend, dus ik wilde eerst voorzichtig aankijken wat ze kan en waar ze plezier in heeft. Ze geniet bijvoorbeeld enorm van woordzoekers maken, maar heeft niet meer de kracht om woorden door te strepen. Ik heb nu een woordenspel op de kop kunnen tikken, waarbij ze niet hoeft te krassen. Ik lees de krant voor, we fröbelen samen een krans in elkaar, bezoeken een kringloop of tuincentrum, of drinken samen ergens een kopje koffie. Ze geniet daar zichtbaar van – en ik dus ook.”
"Veel mensen missen echte aandacht. Ik hoop vooral een stukje gezelligheid te brengen”
“Ik hoop vooral een stukje gezelligheid te brengen”, vertelt Hesther verder. “Veel mensen missen echte aandacht. Mantelzorgers hebben vaak ook nog hun eigen werk, huishouden of gezin. En wanneer ze er zijn, moeten er vaak ook veel praktische dingen worden geregeld. Als Buddie kan ik er 100 procent zijn. Dat doet iemand goed. En als ik dan die glimlach zie, ben ik zelf ook voldaan.”

Flexibiliteit is belangrijk

Hesther begon vooral voor zichzelf bij Herberg Thuis, maar merkt dat haar motivatie inmiddels is veranderd. “Ik ben heel enthousiast, maar plan bewust niet al mijn uren vol. Als een mantelzorger spontaan belt of ik kan invallen, wil ik namelijk wel beschikbaar zijn. Juist met flexibiliteit help je de mantelzorger. En daar doe ik het voor.”

Ben jij mantelzorger en zoek je ondersteuning? Hier vind je een overzicht van onze Buddies, of neem contact met ons op.

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd