‘Hulp vragen is een kracht’

Initiatiefnemer Cees van der Meij over Herberg Thuis:

Aangemaakt op: 13-01-2022
Laatst gewijzigd op: 27-03-2024
‘Dit kan toch niet waar zijn?’, denkt Cees van der Meij als hij naar de ouderenzorg in Nederland kijkt. Je kan heel boos worden, óf je laat zien dat het anders kan. Cees kiest voor het tweede. Herberg Thuis is geboren. “Ik hoop dat we door Herberg Thuis weer meer zicht krijgen op elkaar.”

“Mijn ouders komen allebei uit de jaren ‘30”, begint Cees met een glimlach. “In hun tijd was het vanzelfsprekend dat je voor je buren zorgde en de steunkousen van tante Jans aantrok, ook al had je zelf zeven kinderen. Mijn moeder zegt nog steeds dat ze dat mist in de huidige tijd.”

Zelf is Cees van de ‘sandwichgeneratie’: de generatie die zorgdraagt voor kinderen en kleinkinderen, maar ook voor ouders en schoonouders. “Ik zie wat een strijd het oplevert om naast je werk en gezin ook nog zorg te dragen voor je ouders. Ik zie echtgenoten zich voortslepen om te blijven zorgen voor hun partner, terwijl het echt te zwaar is. En zelf ken ik ook het schuldgevoel, omdat je zo veel meer zou willen doen dan je agenda toelaat.”

De tijd nemen

Met de zorg in Nederland kunnen we in onze handjes knijpen, benadrukt Cees. “Zorgverleners lopen de benen uit hun lijf om zo veel mogelijk mensen te helpen met medicijnen en naar bed gaan. Maar gewoon even samen een kopje koffiedrinken is er door de hoge werkdruk niet meer bij. Terwijl ouderen zo graag hun verhaal kwijt willen.”

Zelf houdt hij ook wel van verhalen. “Popeye is een zeeman. Hij heeft een liefje genaamd Olijfje. Maar zijn tegenkracht Brutus probeerde zijn Olijfje telkens te schaken. Als het dan weer zover was, riep Popeye: ‘I can stand it no longer!’ Ik kan het niet langer aanzien! Dan slokte hij een blik spinazie naar binnen om Brutus tegen te houden. Het is natuurlijk maar een tekenfilm, maar er zit een mooie moraal in. Soms zie je dingen waarvan je denkt: Dit kan toch niet waar zijn.”



Geen stem

Die verontwaardiging voelt Cees als hij kijkt naar de ouderenzorg in Nederland. “Vooral de ouderen die langer thuis moeten blijven, die niet meer zo mondig zijn, hebben eigenlijk nergens meer een platform. Die worden terug gestopt in hun huizen, om het daar maar zo lang mogelijk uit te houden. Dat is een moment waarvan ik denk: ‘I can stand it no longer’. Je kunt dan heel boos worden. Of je kunt laten zien dat het anders kan.”
‘Herberg Thuis is het zuurstofmasker voor de mantelzorger’
Cees kiest voor de tweede optie. Omdat terugverlangen naar vroeger niet helpt, komt Cees – geïnspireerd door Popeye – in actie. Samen met ondernemer Martin Noort droomt hij over een nieuwe, aandachtige en eigentijdse zorg. “Zonder verwijt, heel simpel, in onze eigen buurt. Zo is Herberg Welgelegen ook ontstaan. Ik zag dat iedereen tegenwoordig alles online boekt. Met een aantal fantastische creatieve mensen, die dezelfde verontwaardiging voelen, kan je heel ver komen. Zo is het platform Herberg Thuis geboren.”

Van wie ben jij er één?

Het is een bewuste keuze om Herberg Thuis lokaal te organiseren. “We zijn er namelijk allereerst voor elkaar. Het is prachtig om te vragen: ‘Hé, van wie ben jij er één?’ Als je mensen in dezelfde straat of hetzelfde dorp elkaar hulp ziet verlenen, kom je weer heel dicht bij de zorg die mijn ouders kenden. Weliswaar op een andere manier en ook betaald, maar wat maakt dat uit? Als de hulp er maar is. Ik hoop dat we door Herberg Thuis weer meer zicht krijgen op elkaar.”

“Er zijn processen in het leven die onomkeerbaar zijn, waarvan je weet dat de toestand hooguit zal stabiliseren. Dan moet je allereerst ontzettend goed voor jezelf zorgen. Zonder schroom. ‘Ja maar, ik toch beloofd: tot de dood ons scheidt?’, hoor ik mantelzorgers vaak zeggen. Dat betekent niet dat u op uw tandvlees moet lopen. Ik zou zo graag willen dat die schaamte ervan afgaat. Hulp vragen is geen schande, de hulpvraag durven stellen is ook een kracht. Gewoon een keer uitspreken hoe zwaar het is om 24/7 voor iemand te zorgen kan zo veel energie geven.”

Op adem komen

Cees moet altijd denken aan de stewardess die in het vliegtuig laat zien hoe de zuurstofmaskers werken. “Ouders moeten eerst hun eigen masker opzetten, voordat ze hun kinderen helpen. Herberg Thuis is eigenlijk het zuurstofmasker voor de mantelzorger. Om even op adem te komen. Want dat is onze enige wens: dat de mantelzorger zo vitaal mogelijk blijft, om het zo lang mogelijk vol te kunnen houden.”

Ben jij mantelzorger en zoek je ondersteuning? Hier vind je een overzicht van onze Buddies, of neem contact met ons op. Ons team helpt je graag verder. Wil jij Buddie worden? Op dit moment is er een wachtlijst. Meld je hier aan voor de wachtlijst!

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd