‘Het had zo moeten zijn’

Martin van der Vijver over Herberg Thuis:

Door Charlotte van Egmond
Aangemaakt 10-12-2021
Laatst gewijzigd 13-06-2024
In Herberg Thuis kan sociaal ondernemer Martin van der Vijver (23) helemaal zijn ei kwijt. Zijn droom? Iedere mantelzorger die wel wat hulp kan gebruiken zo snel en gemakkelijk mogelijk helpen aan een fijne buddie. “We doen er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te maken.”

Wanneer de Rijnsburgse Martin van der Vijver namens World Servants aan verschillende sociale projecten in Myanmar en Guatemala bouwt, beseft hij hoeveel hij geniet van sociaal werk. “Toen ik na mijn afstudeeronderzoek van de studie bedrijfskunde in gesprek was met Cees van der Meij en Martin Noort, vertelden zij over het nieuwe initiatief Herberg Thuis. Mijn interesse was direct gewekt”, glundert Martin.

“Ze zochten iemand die zijn tanden in Herberg Thuis wilde zetten. Dit was precies wat ik zocht: mijn bedrijfskundige achtergrond en het sociale vielen precies samen. Het had zo moeten zijn.”

Als projectleider bij Herberg Thuis zorgt Martin ervoor dat iedere mantelzorger die wat extra ondersteuning nodig heeft, snel en gemakkelijk een fijne buddie kan vinden. “Op het moment dat je snel zorg nodig hebt, kom je in Nederland al gauw in een groot, bureaucratisch systeem terecht. Je moet vaak lang wachten voordat je aan de beurt bent. Het is alsof je een muntje in de machine gooit, om vervolgens maar af te wachten wat de uitkomst is.”

Simpel

Daarom is Herberg Thuis ingericht als een simpele, particuliere, betaalde dienst, buiten het ingewikkelde systeem om. “Wij zeggen eigenlijk: Hier heb je de machine en hier een zak muntjes. Wij helpen je om de muntjes in de machine te doen en het komt helemaal goed. Als mantelzorger houd je zélf de regie. Dat maakt Herberg Thuis zo speciaal.”

Martin vertelt verder: “Via Herberg Thuis kost een buddie 18 euro per uur. Aan een betaalde buddie kun je verwachtingen stellen. Mantelzorgers bepalen zelf wie er langskomt, hoe lang en hoe vaak. De screening en training van de buddies, net als de betaling en alle andere administratieve rompslomp: dat regelen wij.”



Durven de stap te zetten

Wanneer Martin tevreden is? “De stap om extra zorg in huis te nemen is vaak heel groot. Zeker als je hebt beloofd om voor je partner te blijven zorgen ‘tot de dood ons scheidt’, in voor- en in tegenspoed. Ik ben tevreden op het moment dat wij de drempel zo laag hebben kunnen maken voor mensen, dat ze de stap durven zetten om extra ondersteuning toe te laten.”
‘Wij geloven dat je als mens van waarde kunt zijn door wie jij bent’
De projectleider gelooft dat Herberg Thuis verschil kan maken voor mantelzorgers, maar ook voor buddies. “Het is echt een stukje betekenisvol werk. Veel van onze buddies waren al lang op zoek naar een manier om iets voor anderen te kunnen betekenen. Ze hebben vaak jarenlange ervaring met zorgen voor anderen, maar niet per se een ellelang cv. Wij geloven dat je als mens van waarde kunt zijn door wie jij bent. Dat er vertrouwen in jou als mens wordt gelegd, en niet per se in jouw papiertje, is enorm waardevol.”

De stap nemen

Wil je als mantelzorger een buddie boeken, dan kan dat op twee manieren, legt Martin tot slot uit. “Typ op Herbergthuis.nl je woonplaats in, klik op zoeken en bekijk het profiel van de buddies in jouw buurt. Je vindt hier naast informatie over de buddie ook twee referenties van zijn of haar naasten. Vervolgens kun je een kennismakingsgesprek boeken. Binnen twee werkdagen neemt de buddie contact met je op. Samen plannen jullie een gesprek in. Klikt het? Dan kunnen jullie afspraken gaan maken. Kom je er zelf niet uit met het vinden van een geschikte buddie? Dan kun je rechtstreeks contact met ons opnemen. Wij helpen je graag op weg. Overigens kan je de dienst altijd weer opzeggen.”

Ook als je zelf geen mantelzorger bent, heeft Martin een oproepje. “Ken jij iemand in jouw omgeving die een buddie zou kunnen gebruiken? Wijs diegene op Herberg Thuis. Want soms is iemand helpen, diegene er simpelweg op wijzen dat hij of zij echt hulp nodig heeft.”

Maak eens kennis

Een kennismaking met een Buddie is gratis en vrijblijvend. Na de kennismaking laten jullie beiden weten of jullie verder willen. Willen jullie verder, dan kan je de dag of dagen inplannen waarop je hulp wilt. Zo niet, zoek dan verder.Vind een Buddie

Eerst eens kennismaken met Herberg Thuis? Vraag de gratis brochure aan.

Herberg Thuis

Das' vertrouwd